İçeriğe geç

Cezai Şart Islah Edilebilir Mı

Cezai şart kısmi talep edilebilir mi?

Alacaklının zararı sözleşmesel cezai şart tutarını aşarsa, sözleşmesel cezai şarta ek olarak ancak aşan tutarı talep edebilir.

Sözleşmede cezai şart yoksa ne olur?

Maddenin birinci fıkrasında seçimlik cezai şart düzenlenmiştir. Bu, sözleşmenin ifa edilmemesi veya gereği gibi ifa edilmemesi halinde cezai şart taahhüt edilmişse ve sözleşmede başka bir şey kararlaştırılmamışsa, alacaklının sözleşmenin ifasını veya cezai şartın ödenmesini isteyebileceği anlamına gelmektedir.

Cezası şart asıl alacağı geçebilir mi?

İsteğe bağlı sözleşmesel ceza durumunda, alacaklı aynı anda hem asıl borcun yerine getirilmesini hem de sözleşmesel cezanın ödenmesini talep edemez. Alacaklı sözleşmesel cezanın ödenmesini talep etmişse, artık asıl borcun yerine getirilmesini talep edemez.

Cezası şart icraya konulabilir mi?

Geçerli bir borcun ifa edilmemesi, eksik ifa edilmesi veya belirli bir yerde ve zamanda ifa edilmemesi hâlinde, malvarlığı değeri olan ve hukuki işlemle belirlenen para cezasının borçludan mahkeme dışı icra yoluyla talep edilmesi mümkündür.

Kısmi davada ıslah mı talep artırım mı?

Kısmi bir davada gereksinimin artırılması ancak düzeltme yoluyla mümkündür. Bu, talepte artış başvurusuyla mümkün değildir.

Cezası şart ve tazminat aynı anda istenebilir mi?

Sözleşmesel ceza, hiçbir zarar meydana gelmese bile talep edilebilirken, zarar olmaksızın tazminat talebi mümkün değildir. Sözleşmesel ceza ve zararların kümülatif olarak iddia edilmesi mümkün değildir; bu durumda sözleşmesel ceza, zararlara mahsup edilecektir.

Müspet zarar ve cezai şart birlikte istenebilir mi?

Ayrıca, mülk sahibi, müteahhitten, müteahhitin yükümlülüklerini gerektiği gibi yerine getirmemesi nedeniyle üçüncü kişilere ödediği tazminat ve cezaları, olumlu zararlar kapsamında talep edebilir. Ayrıca, müşteri, müteahhitten olumlu zararlar kapsamında kira kaybını talep edebilir.

Sözleşmenin geçersizlik halleri nelerdir?

Sözleşmenin yetersizliği, şekil hatası, anlaşma, emredici hükümlere, ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırılık gibi haller ile sözleşmenin konusunun başlangıçtan itibaren objektif imkânsızlığı gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.

Cezai şarta KDV uygulanır mı?

Sözleşme cezası şeklinde yapılan ödemeler, bir teslimat veya hizmet karşılığında yapılmadığından KDV’ye tabi değildir.

Cezai şart tek taraflı olabilir mi?

Ceza maddesi genellikle sözleşmede öngörülmesine rağmen, ceza maddesinin mutlaka bir anlaşmanın sonucu olması gerekmez; tek taraflı bir hukuki işlemle de uygulanabilir. İş hayatında, ceza maddeleri genellikle taraflar arasındaki sözleşmelerde bulunur.

Cezai şarta fatura kesilir mi?

Sözleşmeye aykırılık nedeniyle kararlaştırılan sözleşme cezası için ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur.

Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?

Taraflar arasındaki sözleşmede, gecikme halinde sözleşme cezasına ek olarak gecikme tazminatının ödeneceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Cezai şart bedeline faiz işler mi?

CEZA ŞARTINA İLİŞKİN DİĞER KANUNİ HÜKÜMLER “Bu hükümden sapmak suretiyle yapılan her türlü anlaşma ceza şartı hükümlerine tabidir.” Kanun koyucu bu maddeyle, temerrüt faizine ilişkin her türlü anlaşmanın faiz olarak değil, sözleşmesel bir ceza olarak değerlendirilmesi gerektiğini açıklığa kavuşturmuştur.

Cezası şart likit alacak mıdır?

Açıklanan kanuni hükümlere göre icra edilebilir alacağın değerlendirilmesinde, ceza alacağının likit ve itirazdan ari olmaması nedeniyle, icra reddi tazminatının şartları oluşmamıştır.

Cezai şart kısmi dava olarak açılabilir mi?

Sözleşmede cezai şart belirli bir miktar olarak kabul edilse bile, hâkimin müdahalesiyle indirilebileceğinden (TBK.182/son) bunun belirsiz süreli veya kısmi alacak olarak ileri sürülebileceğini düşünüyorum.

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması belirsiz mi kısmi mi?

SAKLI TUTMA HAKKI SAKLI OLURSA, DAVANIN SÜRESİZ TALEP OLARAK NİTELENMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR. ÖZET: Süresiz talep davası, niteliği itibarıyla istisnai bir dava türü olduğundan, davasını süresiz talep davası olarak açan kişi, bunu başvurusunda açıkça belirtmelidir.

Cezai şart tek taraflı olabilir mi?

Ceza maddesi genellikle sözleşmede öngörülmesine rağmen, ceza maddesinin mutlaka bir anlaşmanın sonucu olması gerekmez; tek taraflı bir hukuki işlemle de uygulanabilir. İş hayatında, ceza maddeleri genellikle taraflar arasındaki sözleşmelerde bulunur.

Kısmi kesin hükümsüzlük nedir?

Kısmi hükümsüzlükten bahsedeceğiz ve bu bağlamda bakarsak, o zaman 27. madde bize bunu açıkça söyler. Bir sözleşmenin yalnızca bir veya daha fazla hükmü kesin olarak hükümsüzse, sözleşmenin yalnızca o kısmının kesin olarak hükümsüz olduğunu söyler. Kısmi hükümsüzlük vardır.

Alacak davası kısmi açılabilir mi?

Başka bir deyişle, alacağın tamamı için dava açmak mümkün olmakla birlikte, alacağın bir kısmı için açılan davaya kısmi dava denir. MADDE 109 – (1) Alacağın konusu, niteliği itibarıyla bölünebilen nitelikte ise, ancak bir kısmı için dava açılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort